Hacer cultura. Proyectos singulares
11:30-13:00 | EXPOSICIÓN DE PROYECTOS
España es cultura. Disfrutamos de una oferta cultural muy amplia y diversa, en todos los géneros y no solo concentrada en las grandes capitales sino repartida por todo el territorio nacional. Ni los creadores de los distintos campos ni los profesionales y organizaciones que promueven su trabajo y lo hacen llegar al público lo tenemos muy fácil, pero la realidad es que el sector ha sabido siempre hacer frente a las dificultades y presentar cada temporada una oferta renovada y de gran calidad, que se traduce en calidad de vida para los ciudadanos, conviviendo en una sociedad mejor y también en un sector económico dinámico, generador de empleo y que contribuye al desarrollo local.
El Observatorio de la Cultura de Fundación Contemporánea tiene por objetivo visibilizar y reivindicar el valor de nuestra oferta cultural y la contribución del sector cultura a la sociedad. Según la última edición del Observatorio de la Cultura, la ciudad de Valencia ocupa el tercer puesto en el ranking de ciudades españolas atendiendo a la calidad e innovación de su oferta cultural, habiendo experimentado una notable progresión en los últimos años. Tomando este dato como punto de partida, queremos poner el foco en esta actividad en el tejido cultural de Valencia, y no solamente en sus proyectos más consolidados y reconocidos, sino también en los que los complementan contribuyendo a su permanente renovación.
El objetivo es inspirar a los responsables de proyectos culturales en la ciudad de Valencia y ofrecerles la oportunidad de compartir sus proyectos, experiencias e intereses con otros profesionales del resto del país, explorando oportunidades de colaboración.
PRESENTA:
PROYECTO
Observatorio de la Cultura
Elabora des de 2009 una sèrie de rànquings i indicadors fixos relatius a l’activitat cultural de les diferents comunitats autònomes i ciutats, a les institucions i esdeveniments culturals més destacats de l’any o a l’evolució anual dels pressupostos de les organitzacions del sector. L’objectiu principal és donar visibilitat i reconeixement a una oferta cultural molt àmplia, diversa i de gran qualitat al llarg de tota la geografia espanyola i en constant renovació, fins i tot en els moments de major adversitat. Per a dur a terme aquesta consulta, s’envia un qüestionari a un panell d’experts format per més de mil professionals de primer nivell de la nostra cultura.
CONVERSA CON:

Rosa Santos
Presidenta I Presidenta I LAVAC Associació de Galeries d’Art Contemporàni de la Comunitat Valenciana
PROYECTO
Abierto València
Deu edicions en aquest any 2022 celebrades gràcies al treball de l’Associació de galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana (LAVAC). Noves xarxes de contacte entre les galeries valencianes, nous formats d’activitats per a fer més atractiu un programa ampli que afavoreix i posa en valor l’art valencià a través de les seues obres. Es consolida com una de les accions culturals més destacades de la Comunitat Valenciana. Galeristes, col·leccionistes, artistes, mitjans de comunicació, estudiants i públic general tenen una gran cita. Un pont entre l’art, els artistes valencians i la ciutadania.
PROYECTO
Festival 10 Sentidos
El Festival 10 Sentidos va celebrar en 2022 el seu XI aniversari, amb la satisfacció d’haver convertit aquesta trobada amb l’art (escènic, plàstic, cinematogràfic, audiovisual, literari, didàctic…) en un referent i en una cita obligada cada any a València. El Festival de les arts vives de València que, des d’un esperit crític i de reflexió sobre la societat actual, aposta en cada edició per ressaltar el poder de l’art com a catalitzador de l’acció social. La creació contemporània, la investigació, l’interdisciplinària, el transversal, protagonitzen el Festival, una cita totalment oberta a la cerca de nous codis, a la creació emergent i al treball d’artistes ja consagrats.
PROYECTO
Hauser & Wirth Menorca
En l’entorn natural de l’Illa del Rei, en el port de Maó, Hauser & Wirth ha donat nova vida a les dependències d’un hospital en desús del segle XVIII per a crear un centre de 1,500 m², que ha rebut més de 100,000 visites des que va obrir en 2021. Comprén un espai expositiu i educatiu compost per huit galeries i un recorregut exterior amb obres de Louise Bourgeois, Eduardo Chillida i Joan Miró, entre altres. El centre ha sigut restaurat per Luis Laplace i acull un jardí dissenyat per Piet Oudolf, adaptat al clima mediterrani, i el restaurant Cantina.
PROYECTO
HONDALEA
Inspirant-se en la notable geologia de la costa basca, l’escultora Cristina Iglesias ha realitzat una obra a l’illa de Santa Clara, que transforma l’interior de la Casa del Faro restaurant-lo i convertint-lo en un colpidor entorn escultòric.
Excavada a l’interior de la casa del far buidada, Hondalea incorpora la geología de les costes i la bravesa de les aigües que envolten l’illa. Els estrats geològics fosos i les seqüències de l’aigua transporten al visitant a una experiència de temps profund.
Hondalea, cerca convertir un lloc icònic i transformar-lo en un espai de reflexió i comunicació entre la ciutat i la mar. Posa en valor un espai públic mitjançant una incursió controlada, oferint, a més, una perspectiva diferent de la ciutat. Aquesta intervenció evoca la idea de l’art com a refugi, com a lloc de trobada, convertint-ho en símbol de la defensa de causes ecològiques i de la conservació dels oceans.
PROYECTO
Programa Atenea
Un projecte que busca promoure el talent de joves estudiants, o acabades de graduar en cinema, oferint tutories personalitzades amb expertes del sector amb la finalitat d’orientar, aconsellar i potenciar la viabilitat dels seus projectes. Les convocatòries anuals realitzen un acompanyament als projectes seleccionats a través de l’Aula de Cinema. Les directores destaquen l’interés que reflecteixen la situació que les joves estan vivint, amb projectes intimistes i amb una forta càrrega psicològica de les històries. Un projecte que afavoreix el futur professional dels professionals vinculats al cinema, així com de la lectura cinematogràfica dels continguts de les creadores valencianes.
PROYECTO
València Capital Mundial del Disseny
València Capital Mundial del Disseny 2022 cerca convertir aquesta disciplina en una eina de benestar social i desenvolupament econòmic sostenible. Creiem en el disseny com un vehicle fonamental per a millorar la qualitat de vida de les persones, activar la innovació a curt termini i generar un canvi sistèmic a llarg termini en les societats, resolent -des del àmbit local- problemes i reptes molt concrets, i generant solucions globals que puguen ser aplicables a altres entorns.